Dewan Ulamak PAS Pusat

Parti Islam Se-Malaysia PAS

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP)

Agenda Nasional dan Antarabangsa disentuh oleh Dewan Ulamak

E-mail Cetak PDF

IPOH, 17 Ogos – Wakil Dewan Ulamak, Ustaz Nik Zawawi Nik Salleh di dalam ucapan perbahasan Ucapan Dasar Presiden petang semalam telah menyentuh tentang beberapa perkara yang penting.

Antara lainnya, beliau merakamkan penghargaan kepada Presiden yang telah berjaya mengemukakan satu perutusan yang telus.

Selain itu, beliau mengharapkan semua ahli faham dan mengambil berat soal pemerkasaan parti yang merupakan tonggak di dalam perjuangan PAS. Perjuangan parti ialah perjuangan Islam yang sudah lengkap segala-galanya, pembelaan kaum, agama, kebebasan bersuara dan keluasan politik.

Terakhir Dikemaskini pada Jumaat, 29 Ogos 2008 05:19 Baca lagi...

Kembalikan tugas tarbiyah kepada ulama

E-mail Cetak PDF

SHAH ALAM, 7 Jun - "Tugas tarbiyah perlu dikembalikan kepada Dewan Ulamak atau kerjasama dilakukan dengan dewan bagi memastikan tarbiyah menjadi agenda penting," ujar Ustaz Muhammad Mustafa ketika membentangkan perbahasan mempertegaskan hujah yang telah dikemukakan oleh wakil-wakil negeri dan dewan.

Usaha-usaha tarbiyah penting untuk melahirkan individu pelapis yang mampu menjadi pimpinan penting pada satu masa kelak.

Baca lagi...

Tanya UMNO '1 Malaysia' atau 'Ketuanan Melayu'

E-mail Cetak PDF

tn_nikmohdzawawi_01Kuala Lumpur, 13 Disember 2010 - AKHIRNYA Umno terjebak dengan perangkap sendiri. Mulanya begitu lantang memperjuangkan '1 Malaysia' kononnya untuk semua bangsa. Tetapi terbuka pekung, bila Presiden KeADILan, Datin Seri Wan Azizali Wan Ismail mengumpan untuk menolak Ketuanan Melayu. Secara lantang, Umno berkokok mempertahankannya dengan melupakan semula '1 Malaysia' yang dicanangkan.

Ikuti temubual wartawan Harakah bersama Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Haji Nik Muhammad Zawawi Haji Salleh mengenai perkara ini.

Terakhir Dikemaskini pada Ahad, 10 April 2011 10:55 Baca lagi...

Hanya Dewan Ulamak Tidak Bergolak

E-mail Cetak PDF

tn_subkylatifJika pertandingan semua jawatan penting dalam muktamar pemilihan PAS pada 3 Jun ini dikira bergolak, hanya Dewan Ulama PAS yang masih mengekalkan ketenangannya.

Ia kekal seperti setiap sayap PAS pada masa dulu. Tiada siapa mencalonkan orang lain bagi menjadi ketuanya selain daripada ketua yang ada kecualilah ketua itu sendiri menarik diri daripada dicalonkan semula.

Terakhir Dikemaskini pada Jumaat, 17 Jun 2011 16:27 Baca lagi...

Dewan Ulamak PAS Rakam Ucapan Takziah Kepada Keluarga Allahyarhamaha Dr. Lo’Lo’ Mohd Ghazali

E-mail Cetak PDF

Dr Lo' Lo' GhazaliAmpang, 17hb Julai 2011 - Dewan Ulamak PAS Pusat merakamkan ucapan Takziah kepada seluruh ahli keluarga, kenalan dan mereka yang mengenali Allahyarhamaha Dr. Lo’Lo’ Mohd Ghazali yang kembali ke rahmatullah pada hari ini.

Allahyarhamaha banyak mencurahkan keringat dan bakti kepada perjuangan Islam PAS disepanjang penglibatan beliau dalam parti, khususnya sepanjang perkhidmatan beliau sebagai ahli Parlimen Titiwangsa. Sumbangan beliau adalah tersangat besar yang hanya Allah s.w.t sahaja yang mampu membalasnya.

Baca lagi...

Mukasurat 1 drpd 117

You are here: